In en rond het Groningse Loppersum mag voorlopig geen gas meer worden gewonnen. Dit heeft de Raad van State dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak. De gaswinning in Loppersum mag vooralsnog alleen worden hervat als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is en de leveringszekerheid in gevaar komt.
De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden gevraagd om de gaswinning in de provincie Groningen helemaal stop te zetten. Maar zover gaat de Raad niet, omdat er dan niet genoeg gas is om aan de vraag in Nederland en omliggende landen te voldoen. Het verbod geldt daarom alleen voor de “meest risicovolle gebieden“.
Het voorlopige verbod op commerciële exploitatie betreft de winlocaties ’t Zandt, Overschild, De Paauwen, Ten Post en Leermens. Er mogen uit deze clusters alleen kleine hoeveelheden gas worden gewonnen zodat de clusters open blijven. Op die manier blijven de velden beschikbaar voor winning, als er plots een tekort is vanwege problemen in andere gebieden of een koude periode.
Definitieve zaak begint in september
De voorlopige uitspraak van dinsdag is gedaan in afwachting van de definitieve uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State later dit jaar. Volgens de voorzieningenrechter moet er meer onderzoek gedaan worden. Dat kan niet in een spoedprocedure; daarom gaat het om een voorlopige uitspraak.
Het is de bedoeling dat in september een zitting wordt gehouden waarin alle 40 bezwaren tegen het besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken worden behandeld. Dan komt er een definitieve uitspraak.
Kamp besloot in februari de gaskraan wat dicht te draaien, maar veel Groningers vonden dat niet genoeg. De minister zegt dat hij de uitspraak gaat bestuderen.
Dick Kleijer van de actiegroep Groninger Bodem Beweging is blij met de uitspraak. "De rechter erkent dat hier in Groningen iets goed mis is. Wat we wel jammer vinden is dat het stopzetten van de winning bij Loppersum gebonden is aan mitsen en maren. Liever hadden we gezien dat de putten helemaal gesloten zouden worden."
Kleijer hoopt dat de voorlopige uitspraak een voorbode is van het definitieve besluit "Wij willen een structurele vermindering naar 12 miljard kuub en eventueel 20 miljard kuub gas per jaar afdingen. Door de uitspraak van dinsdag denk ik dat onze kansen toenemen."
NAM bestudeert uitspraak Raad van State
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de Raad van State voor de gaswinning in Groningen. Een woordvoerder van de NAM laat dinsdag weten dat ze gaan bestuderen of er aanpassingen nodig zijn in het operationele proces.
,,Vanzelfsprekend respecteren we de uitspraak van de voorzieningenrechter van de Raad van State”, zegt de woordvoerder van NAM. ,,We weten nu aan welke voorwaarden we moeten voldoen.” Volgens de woordvoerder gaat de NAM samen met GasTerra, die het gas verkoopt, en distributeur Gasunie bestuderen welke gevolgen deze uitspraak precies heeft.
De NAM mag in 2015 in het cluster Loppersum maximaal 3 miljard kuub aardgas winnen. In de eerste drie maanden van dit jaar is er al 1 miljard kuub gas gewonnen. Of de resterende 2 miljard kuub aardgas nu uit een andere put wordt gewonnen, kan de NAM nog niet zeggen.
De voorzieningenrechter bepaalde wel dat er nog een kleine hoeveelheid gas mag worden gewonnen om de installaties in werking te houden. Hoeveel dat precies is, kan de NAM ook niet zeggen.
Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl